منوی دسته بندی

تایمر wiping relay و edge triggered wiping relay

در این آموزش تصویری با تایمر wiping relay (pulse output) و تایمر edge triggered wiping relay که از جمله تایمرهای موجود در نرم‌افزار لوگو سافت کامفرت هستند، آشنا می‌شویم.

تایمر wiping relay

این تایمر که بعضا با عنوان تایمر پالسی نیز شناخته می‌شود در دسته‌بندی ساختار درختی مانند سایر تایمرها در بخش timers قرار دارد و عنوان کامل آن تایمر wiping relay (pulse output) است. بلوک این تایمر به شکل زیر است:

بلوک تایمر wiping relay
بلوک تایمر wiping relay

همانطور که در تصویر مشخص است، این تایمر دارای یک ورودی با عنوان تریگر (Trg) و یک خروجی است. بر روی بلوک آن نیز دیاگرام زمانی این بلوک ترسیم شده است. با توجه به این دیاگرام زمانی انتظار داریم به محض فعال شدن تریگر در این بلوک، خروجی آن نیز به طور همزمان متصل شود اما برای قطع ورودی و خروجی این همزمانی باید بررسی شود.

تنظیمات تایمر پالسی یا تایمر wiping relay

پنجره زیر، تنظیمات مربوط به این بلوک را نشان می‌دهد:

تنظیمات بلوک تایمر wiping relay
تنظیمات تایمر wiping relay

علاوه بر تنظیمات نام بلوک و کامنت، پارامتر زمانی قابل تنظیم در تایمر wiping relay با عنوان Off Time (TL) در این پنجره موجود است. این تایم مقدار زمان وصل شدن خروجی را بعد از تحریک ورودی تعیین می‌کند.

نحوه عملکرد تایمر wiping relay (pulse output)

فرض کنید مقدار تنظیمی TL در بخش قبل را برابر با 4 ثانیه در نظر گرفته‌ایم. حال اگر وارد شبیه‌ساز شویم و ورودی را که از نوع شستی باز است تحریک کنیم، این تایمر بدین صورت عمل خواهد کرد:

به محض وصل ورودی Trg خروجی تایمر نیز وصل خواهد شد و تایمر نیز شروع به شمارش می‌کند. حال اگر:

تحریک شستی قبل از زمان تنظیمی TL (در اینجا 4 ثانیه) برداشته شود، آنگاه خروجی نیز همزمان با قطع ورودی، قطع خواهد شد.

اگر تحریک شستی را بیشتر از زمان تنظیمی TL (در اینجا 4 ثانیه) نگه داریم، آنگاه به محض رسیدن به زمان TL، خروجی قطع خواهد شد با وجود اینکه ورودی کماکان در حالت وصل قرار دارد.

تایمر edge triggered wiping relay

این تایمر همانند تایمر wiping relay در بخش timers قرار دارد و بلوک مربوط به آن به شکل زیر است:

تایمر edge triggered wiping relay
بلوک تایمر edge triggered wiping relay

تایمر edge triggered wiping relay به مانند تایمر قبل دارای ورودی Trg و یک خروجی است و علاوه بر آنها یک ورودی دیگر برای ریست کردن با عنوان R دارد. این تایمر همانطور که از نام آن پیداست، با لبه بالا رونده است که عملکرد آن را تحت الشعاع قرار می‌دهد.

تنظیمات تایمر edge triggered wiping relay

پنجره تنظیمات این تایمر مانند پنجره زیر است:

تنظیمات تایمر edge triggered wiping relay
پنجره تنظیمات تایمر edge triggered wiping relay

پارامترهای قابل تنظیم در این پنجره شامل دو زمان است که با عنوان های Pulse width (TH) و Interpulse width (TL) تعریف شده‌اند.

Pulse width (TH) : این زمان، مقدار زمان روشن ماندن خروجی بلوک بعد از وصل را تعیین می‌کند.

Interpulse width (TL) : این زمان، مقدار زمان مورد نیاز برای سپری شدن بعد از دریافت پالس ورودی را تعیین می‌کند.

همچنین این تایمر قابلیت تکرار عملکرد در سیکل‌های مختلف را دارد؛ مقدار سیکل قابل تنظیم برای آن 9 می‌باشد و در بخش Number of pulse cycles آن را تعیین می‌کنیم.

نحوه عملکرد تایمر edge triggered wiping relay

با وصل ورودی Trg به صورت لحظه‌ای، تایمر شروع به شمارش می‌کند و تا وقتی که زمان TL سپری نشود، اجازه وصل شدن به خروجی را نمی‌دهد؛ با سپری شدن این زمان خروجی وصل خواهد شد و تا طی شدن زمان TH کماکان وصل خواهد ماند.

برای مثال فرض کنید TH را برابر با 4 ثانیه و TL را برابر با 2 ثانیه قرار داده‌ایم و تعداد سیکل را 1 در نظر گرفته‌ایم. با تحریک ورودی تایمر 2 ثانیه شمارش می‌کند و سپس خروجی را به مقدار 4 ثانیه روشن نگه می‌دارد و این چرخه تنها یک‌بار افاق می‌افتد. اگر مقدار سیکل را برابر با 2 قرار دهیم، این اتفاق 2 بار بصورت متوالی رخ خواهد داد.

تفاوت تایمر On/Off Delay با edge triggered wiping relay

شاید تصور کنید که عملکرد این تایمر مشابه با عملکرد تایمر تاخیر در قطع و وصل باشد؛ اما به عنوان یک نکته ابتدایی دقت کنید که ورودی تایمر تاخیر در وصل و قطع باید بصورت تحریک شده باقی بماند تا عملکرد این تایمر صورت گیرد اما در تایمر wiping با لبه بالا رونده کافی است ورودی برای یک لحظ تحریک شود.

برای بررسی بیشتر این دو تایمر توصیه می‌کنیم به عنوان تمرین عملکرد این دو را با یکدیگر مقایسه کنید.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید