کنترل روشنایی سالن ورزشی با لوگو زیمنس
برای کنترل روشنایی سالن ورزشی یا هر سالن دیگر، میتوان از قابلیتهای موجود در لوگو زیمنس بهره برد و کنترل هوشمندی روی روشناییها علاوه بر کنترل سنتی ایجاد نممود. در این آموزش تصویری میخواهیم یک سالن ورزشی را در نظر بگیریم و با توجه به شرطهایی که برای آن لحاظ میکنیم، بتوانیم کنترل روشنایی سالن را هم به صورت زمانبندی شده و هم به صورت دستی کنترل کنیم.
آنچه در این مقاله می خوانید
شرایط کنترل روشنایی سالن
فرض کنید این سالن دارای سه خط روشنایی است. یک خط برای روشنایی رختکن و دو خط نیز برای روشنایی سالن در نظر گرفته شده است. این سالن ورزشی قرار است برای اعلام پایان زمان کاری خود از یک زنگ اخبار نیز استفاده کند.

برای کنترل این روشناییها قرار است از شستی و کلیدهای جداگانه استفاده شود تا بتوان برای حالتهای مختلف روی این روشناییها کنترل لازم را طراحی کرد. برای این منظور از دو عدد شستی باز و دو عدد کلید استفاده میشود که به ترتیب آنها را به ورودیهای لوگو متصل میکنیم. همچنین خروجیهای مورد نیاز لوگو را نیز به مانند تصویر زیر برای تغذیه خطوط روشنایی و زنگ اخبار استفاده میکنیم.

شروط برنامه
برای کنترل روشنایی سالن ورزشی میخواهیم بر اساس شروط زیر برنامه را طراحی کنیم:
- شستی S1 بتواند روشناییهای سالن را کنترل کند.
- شستی S2 بتواند روشنایی رختکن را کنترل کند.
- هرگاه کلید S4 وصل باشد، شستیها نتوانند روشناییها را روشن کنند.
- کلید S3 باید بتواند تحت هر شرایطی روشناییها را کنترل کند.
- در ساعت 21:45 دقیقه، زنگ اخبار به مدت 5 ثانیه به صدا درآید و تعطیلی سالن ورزشی را اعلام کند.
- در ساعت 22 ابتدا یک گروه از روشناییهای سالن خاموش شوند و 15 دقیقه بعد یعنی در ساعت 22:15 دقیقه گروه دوم از روشناییهای سالن خاموش شوند.
- در نهایت روشنایی رختکن در ساعت 22:25 دقیقه یعنی 10 دقیقه بعد از خاموشی کامل سالن، خاموش شود.
طراحی برنامه کنترل روشنایی سالن ورزشی با لوگو
در قدم اول برای طراحی هر برنامه لازم است تا ورودی و خروجیهای مربوط به آن را تعیین کنیم. با توجه به شروطی که در بخش قبل بیان شد، به چهار ورودی دیجیتال و چهار خروجی دیجیتال نیاز داریم. برای برقراری شرط اول نیز لازم است تا از دو بلوک pulse relay استفاده کنیم تا بتوانیم توسط شستی S1 خروجیهای Q1 و Q2 را کنترل کنیم. در این حالت با هر بار فشار دادن شستی S1 خروجیهای مربوطه تغییر وضعیت خواهند داد.

برای روشنایی رختکن نیز همین مورد را باید در نظر بگیریم. اما برای کنترل روشنایی سالن و رختکن یک شرط دیگر داشتیم و آن اینکه بتوانیم با کلید S3 تحت هر شرایطی، آنها را روشن کنیم. حال برای این منظور کافی است تا در مسیر Q1 و Q2 و Q3 بلوک OR اضافه کنیم و ورودی مربوط به S3 یعنی I3 را به این بلوکهامتصل کنیم تا روشن شدن این خروجیها هم توسط بلوکهای pulse relay و هم توسط کلید I3 اتفاق بیفتد.
از کار انداختن شستیها در صورت وصل S4
یکی از شروط برنامه این بود که در صورت وصل بودن کلید S4 هیچیک از شستیها نباید بتوانند عملکرد خود را پیاده کنند. پس لازم است تا برای این منظور، عملکرد این شستی را در مسیر عمکلرد این شستیها قرار دهیم. گفتیم که باید کلید S4 قطع باشد و بعد شستیها اجازه کار کردن دارند؛ پس با توجه به این شرط باید از بلوک AND در مسیر عملکرد شستیها استفاده کنیم.

راهاندازی زنگ اخبار در ساعت مشخص
گفته شد که در این برنامه کنترل روشنایی سالن، نیاز است تا در یک ساعت مشخص، زنگ اخبار برای اعلام پایان کار سالن به صدا درآید. برای اینکه این عملکرد در کل روزهای هفته و در ساعت مشخصی انجام شود، لازم است تا از بلوک تایمر هفتگی استفاده کنیم. اگر آموزش مربوط به تایمر هفتگی را دیده باشید، میدانید که این تایمر قابلیت زمانبندی به صورت ثانیهای را ندارد و کمترین واحد زمانی آن دقیقه است. در همان آموزش اشاره شد که برای این منظور میتوان با ترکیب آن با یک تایمر دیگر این حالت ثانیه را طراحی کرد.

خاموش شدن اتوماتیک روشناییها
آخرین بخش از طراحی برنامه کنترل روشنایی سالن با لوگو زیمنس، خاموش شدن اتوماتیک روشناییها در ساعات مشخص شده است. به مانند بخش قبلی که از تایمر هفتگی استفاده کردیم، در اینجا نیز باید از همین تایمر استفاده کنیم تا این تایمرها به صورت جداگانه در ساعتی که برای آنها تعریف میشود، بلوکهای pulse relay مرتبط با خود را Set کنند.
