منوی دسته بندی

برنامه کنترل 4 روشنایی با 6 شستی در لوگو زیمنس

آموزش کنترل 4 روشنایی با 6 شستی در لوگو زیمنس

در این آموزش، یک برنامه را طراحی می‌کنیم که توسط آن کنترل 4 روشنایی با 6 شستی صورت بگیرد به نحوی که شرایط زیر برای نحوه ارتباط شستی‌ها و روشنایی‌ها برقرار باشد:

الف) هر روشنایی توسط یک شستی مختص به خود کنترل شود (روشن و خاموش شود).

ب) توسط یک شستی تمام روشنایی‌ها همزمان روشن شوند و توسط شستی دیگر همگی خاموش شوند.

بلوک‌های مورد نیاز برای کنترل 4 روشنایی با 6 شستی

برای هر برنامه نیاز است تا تعداد خروجی و ورودی‌های مورد نیاز و نوع آن‌ها را در همان ابتدا مشخص کنیم و سپس به سراغ بررسی نحوه ارتباط بین این ورودی و خروجی‌ها برویم. برای کنترل 4 روشنایی با 6 شستی با شرایط گفته شده نیز ابتدا تعداد و نوع ورودی و خروجی‌ها را تعیین می‌کنیم:

خروجی و ورودی‌های مورد نیاز

همانطور که از عنوان این پروژه مشخص است، قرار است کنترل 4 روشنایی با 6 شستی طراحی شود، یعنی به 4 خروجی از لوگو نیاز داریم؛ پس باید 4 بلوک خروجی (Q) را روی صفحه قرار دهیم. علاوه بر آن قرار است دستورات مورد نیاز توسط 6 شستی داده شود؛ پس به 6 ورودی (I) نیاز داریم که باید در تنظیمات این ورودی‌ها، نوع این ورودی‌ها را روی شستی باز قرار دهیم.

شروط یا توابع استفاده شده در این برنامه

برای پیدا کردن بلوک‌های شروط یا توابع، لازم است یک بار دیگر برنامه را مرور کنیم. ابتدا قسمت الف برنامه را بررسی کنیم که در آن اشاره به نحوه ارتباط هر خروجی با یک ورودی خاص است. از ما خواسته شده است که هر ورودی که از نوع شستی خروجی مربوطه را هم روشن هم خاموش کند.

می‌دانیم که اگر ارتباط بین یک شستی و یک خروجی را بدون هیچ بلوک واسط یا تابعی برقرار کنیم، خروجی زمانی فعال (روشن) است که شستی فشرده شده باقی بماند و به محض برداشتن فشار از روی شستی، خروجی نیز غیرفعال (خاموش) می‌شود. برای حل این موضوع، به طور کامل در آموزش مربوط به معرفی بلوک رله پالسی (Pulse Relay) توضیحات کامل داده شد و گفتیم در این چنین شرایطی بهتر است از بلوک تابع رله پالسی (Pulse Relay) استفاده کنیم.

طراحی بخش الف برنامه

برای محقق شدن بخش الف برنامه کافی است از تابع Pulse Relay استفاده کنیم و ورودی مربوط به هر خروجی را به ورودی تریگر (Trg) در بلوک رله پالسی متصل کنیم و در نهایت رله پالسی را به خروجی متصل کنیم. این کار را برای چهار ورودی و چهار خروجی بصورت جداگانه انجام می‌دهیم. به جای توضیح کنترل 4 روشنایی با 6 شستی به بررسی یک روشنایی و یک شستی می‌پردازیم و آن را به بقیه روشنایی‌ها تعمیم می‌دهیم.

ورودی I1 را به Trg یک رله پالسی می‌دهیم و خروجی این بلوک را به بلوک Q1 متصل می‌کنیم. می‌توانیم برای سرعت در کار و با توجه به تشابه عملکرد 4 روشنایی، از همین یک خط طراحی شده کپی گرفته شود و سه بار دیگر past شود تا بقیه ورودی و خروجی‌ها و بلوک تابع مربوط به آن‌ها با سرعت بیشتری طراحی شود.

با این کار هر ورودی می‌تواند خروجی مربوط به خود را با یک بار فشردن روشن کند و با فشردن دوم خروجی از حالت روشن به خاموش تغییر وضعیت خواهد داد.

طراحی بخش ب برنامه

در قسمت ب از ما خواسته شده یک یک شستی تمامی ورودی‌ها را روشن (فعال) کند که با توجه به استفاده کردن از بلوک Pulse Relay در این برنامه، مفهوم Set شدن را در ذهن تداعی می‌کند. پس کافی است که یکی از ورودی‌ها را به ورودی S تمامی بلوک‌های رله پالسی استفاده شده، متصل کنیم.

همچنین برای خاموش کردن همه خروجی‌ها توسط یک شستی کافی است تا یک ورودی را به ورودی R تابع‌های رله پالسی که وظیفه غیرفعال کردن خروجی بلوک رله پالسی را برعهده دارد، متصل کنیم.

با اتمام این بخش، برنامه کنترل 4 روشنایی با 6 شستی با شرایط خواسته شده طراحی شده است و آماده بهره‌برداری است.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید