آموزش طراحی مدار کلید صلیبی در لوگو زیمنس
طراحی کلید صلیبی در لوگو زیمنس اشاره به برنامهای دارد که قرار است یک روشنایی یا یک دسته روشنایی را از بیش از دو نقطه کنترل کند. در مداراتی که بدون رله قابل برنامه ریزی برای این منظور طراحی میشود، از یک کلید مخصوص با نام کلید صلیبی در کنار کلیدهای تبدیل استفاده میکنند. مدار کلید صلیبی در لوگو، در واقع توسعه مدار کلید تبدیل میباشد که در آموزشی جداگانه نحوه طراحی کلید تبدیل در لوگو زیمنس را قبلا ارائه کردهایم.
بررسی کلید تبدیل
در طراحی کلید تبدیل گفتیم که قرار است یکی از خروجیهای لوگو زمانی فعال شود که تنها یکی از ورودیهای ما در حالت وصل قرار گرفته باشد. به عبارت دیگر اگر دو ورودی در حالت یکسان باشند – هر دو صفر باشند یا هر دو یک – خروجی نباید وصل شود – در حالت صفر باشد – اما اگر یکی از ورودیها یک و دیگری صفر باشد آنگاه خروجی ما در حالت وصل قرار بگیرد.
این توضیح همان بلوک XOR را تداعی میکند و کافی است با استفاده از این بلوک و اتصال دو ورودی و یک خروجی به آن مدار کلید تبدیل را طراحی کنیم.
تفاوت کلید تبدیل و کلید صلیبی در لوگو
از لحاظ عملکرد، این دو مدار تفاوتی با یکدیگر ندارند اما در مدار کلید صلیبی لازم است تا تعداد ورودیها را افزایش دهیم. به عنوان مثال در صورتی که بخواهیم خروجی مد نظر را از سه نقطه کنترل کنیم، نیاز است تا از 3 ورودی استفاده کنیم. در تصویر زیر نحوه کنترل خروجی Q1 با استفاده از چهار کلید ورودی را مشاهده میکنید.
نکته حائز اهمیت در طراحی مدار کلید صلیبی در لوگو، توجه به نحوه تشریح این مدار است. دقت کنیم که مجموعه I1 و I2 با یکدیگر XOR شدهاند و نتیجه آن یا یک خواهد بود یا صفر؛ حال کافی است برای اضافه کردن یک ورودی دیگر، این نتیجه را با ورودی جدید مجددا XOR کنیم.